Proč je pro naše tělo tak důležitý vápník?

Vápník bývá velice často propagován a dneska díky silným reklamním kampaním tak každé běžné dítě, ví, že musí jíst jídla s obsahem vápníku pro zdravé kosti a že je ho nejvíce v mléku.

Na uvedeném výroku je samozřejmě pravda, ale vápník toho skýtá ještě mnohem více, než jen stavební prvek pro silné a pevné kosti. Zkrátka ho potřebujeme a to nejen děti, ale i dospělí. Bez jeho dostatku tělo chátrá a objevují se po čase silné zdravotní potíže až nevratné stavy. U dětí bývá hodně propagován, protože se jedná o jeden ze základních stavebních kamenů pro růst kostí a zubů. A protože jak kosti, tak zuby rostou právě v období mladistvosti, pak je nutně vápník prosazován,

Kalcium, neboli vápník má ale mnoho jiných funkcí, než je pouze dobrá stavba kostí a zubů, ale také pomáhá s nerovovou soustavou, podporuje správnou činnost srdce a také jiných svalů. Podílí se na srážlivosti krve, a podporuje látkovou výměnu.

Umí toho však daleko více a bez jeho příjmu se zkrátka naše tělo nemůže obejít. Pokud bychom ho zcela vyřadili z jídelníčků, dlouho bychom na světě nepobyli a navíc bychom zažívali děsná muka spojená s křečemi, třesem a silnými bolestmi pohybového aparátu. Nastali by deprese a pak mnoho dalšího, což bychom si však již nejspíš neuvědomovali.

Někteří lidé mají problém se vstřebáváním vápníku do těla, anebo jej mají ve stravě nedostatek, takže u nich dochází k takovým vážným a chronickým nemocem, jak je osteoporóza nebo paradontóze. První z nich je tak zvané řídnutí kostí a ta druhá se týká nezdravých zubů. Často také nastává roztroušení skleróza a další potíže. Ženy na řídnutí kostí, tedy nedostatek vápníku trpí více než muži a měly by tak jíst více potravin právě s vysokým obsahem.

Zejména v mléku je vysoký obsah vápníku, stejně jako v mléčných výrobcích. Pozor však na tavené sýry, které se z tohoto hlediska za tak moc zdravé nemohou považovat. Obsahují totiž spoustu rychlo solí, které zapříčiňují a podporují problémy s trávením. Mimo klasické mléčné výrobky je vápník bohatě obsažen v nepříliš oblíbeném sýru tofu a taky zdravou stravou propagovanou sójou.

Pro někoho bude možná překvapením, že vápník je silně zastoupen v ořechách, mandlích a dalších podobných plodech. Ze zeleniny je jeho bohatým zdrojem špenát, zelí, také brokolice, chřest, kapusta, poněkud exotická okra a také celer. Z ovoce je také nabídka široká. Plno kalcia je nalezeno v jablkách, pomerančích, grepech, banánech ale i broskvích a mnoho jiných.

Mléčné výrobky, nějaká ta zelenina a ovoce a také ořechy. To jsou známé potraviny s bohatým zastoupením zdraví prospěšných látek a tudíž i vápníku. Ale ten je bohatě zastoupen i v dalších potravinách a přísadách. Někoho možná překvapí, že hodně vápníku je v bylinkách, jako je bazalka, tymián, kopr, ale i fenykl, dále v sezamových semíncích, skořici i hřebíčku, anebo také v česneku.

Jenže nejen příjem v potravě je nutný pro vápník. Aby se do našeho těla dostal a dobře fungoval, musí mít u sebe svého partnera, nutného pomocníka a to vitamín D. Ten je nejen v rybách, ale především jej získáváme ze slunce, slunečního záření. Proto je nutné chodit na procházky, proto je nutné, aby si děti hráli venku. Nejde o to, slunit se v letních pařácích, ale mít stálý přísun slunečních paprsků.

Nedostatek vápníku se projevuje poruchou paměti, depresemi, také křečí v obličeji, bolesti svalů, brnění jazyka, později i šedým zákalem a častými zlomeninami.

sponzorovane odkazy