Rakytník obsahuje obrovské množství vitamínu C

Plody rakytníku řešetlákového patří mezi nejzdravější kuchyňské ingredience na Zemi. Obsahují především obrovské množství vitamínu C, který je enormně důležitý pro naše zdraví.

Rakytník řešetlákový jako vitamínová bomba

Rakytník řešetlákový je dřevina z čeledi hlošinovitých, jejíž plody (oranžové bobule) jsou člověkem pro své léčivé účinky využívány odedávna. V posledních letech jsou přitom stále oblíbenější také u nás. Obsahují totiž mnoho zdraví prospěšných látek, takže účinkují při mnoha zdravotních potížích. Vyskytují se v nich především vitamíny. Jedná se hlavně o vitamín C, jehož plody rakytníku obsahují 25× více než třeba pomeranče, tedy ovoce, jež je tradičně považováno za vynikající zdroj této živiny.

Účinky rakytníku řešetlákového

Říká se, že rakytník obsahuje nejvíce vitamínu C v přirozené formě ze všech potravin. Ačkoli to je možná přehnané tvrzení, faktem je, že díky obsahu účinných látek pomáhá s mnoha neduhy. Předně podporuje imunitu, zvyšuje tedy obranyschopnost organismu, která je podstatná proti běžným nemocem, ale také v ochraně proti civilizačním chorobám. Pozitivně působí rovněž na trávicí soustavu, může pomoci regulovat krevní oběh, má antioxidační vlastnosti a pomáhá i při detoxikaci organismu, tzn. odstraňovat z těla toxické látky.

Jaké produkty z rakytníku si lze vyrobit doma?

V současné době si můžete pořídit mnoho produktů, které jsou vyrobeny z plodů rakytníku. Pokud je ovšem budete mít k dispozici, můžete je využít sami v kuchyni. Připravit si z nich např. můžete džem, kdy stačí rozvařit zralé plody s dalším ovocem (v poměru 1:1), propasírovat a dát opět vařit. Pak už jen stačí přidat cukr a vložit do sklenic. Z rakytníku si ale můžete jednoduše vyrobit také rakytníkový olej, sirup anebo likér. Využití tohoto úžasného zdroje vitamínu C je tedy opravdu široké.

sponzorovane odkazy