Nádorové nemoci jsou častými civilizačními choroby moderní doby a výskyt rakoviny stále stoupá. Ačkoli se medicína stále vyvíjí, rakovina sama si drží smutné pevné místo mezi chorobami s vysokou úmrtností. Je proto přirozené, že lidé stále hledají cesty, jak vzniku této choroby zabránit nebo riziko aspoň snížit. A zelený ječmen je jedna z možností.
Čím může pomoci zelený ječmen proti vzniku rakoviny?
Zelený ječmen může být prevencí proti rakovině ze 3 hlavních důvodů:
1. Je zásadotvorný
Nejjednodušší cestou pro vznik rakoviny je překyselení organismu člověka. Ačkoli moderní medicína o této skutečnosti není zcela přesvědčena, přírodní medicína s ní pracuje dnes a denně. Ideální pH krve v těle je 7,4. Přijatelný rozptyl je mezi 7,35 – 7,45 pH. A právě tuto hladinu není v dnešním světě rozhodně jednoduché udržet.
Překyselení organismu vychází z faktu, že v západním světě je složení stravy příliš kyselé a zásadotvorné potraviny mají velmi slabé zastoupení. Klasickými kyselinotvornými potravinami jsou bílý cukr, maso a alkohol. Častým omylem je pak dojem, že kyselá chuť rovná se kyselé jídlo, ale zase tak jednoduché to není. Zájemce o podrobnější rozbor odkazujeme na odborné články na dané téma. Málo se také ví, že kyselost těla zvyšuje stres a duševní vypětí. To je něco, co je v dnešní době přítomno na každém rohu.
Nutnou součástí prevence rakoviny je tak větší množství potravin, které organismu kyselost sníží a mezi ně patří také zelený ječmen. Podle dostupných informací je jeho pH na stejné úrovni, jako je tomu u mateřského mléka. A to udává kojenci vyváženou a hodnotnou stravu.
2. Antioxidanty
Antioxidanty jsou látky vyrovnávající procesy oxidace v organismu. Jedná se hlavně o tzv. kyslíkové radikály. Ty mohou škodit a pokud nejsou pod kontrolou, jedná se o příčiny nejrůznějších chorob a rakovina není výjimkou. Takže je rozhodně potřeba antioxidanty tělu dodávat a zelený ječmen se tu opět ujme díky jejich značnému obsahu.
3. Posílení imunitního systému
Zelený ječmen obsahuje mnoho látek, které posilují imunitní systém člověka. Díky tomu tělo správně funguje. Ulehčíme mu tak navíc práci a on se může věnovat hlavně obraně proti nemocem. Pokud je tělo v dobrém a vyváženém stavu a nemusí se potýkat s plísněmi, viry nebo bakteriemi, nedochází k jeho oslabení, protože imunitní systém se zaměřuje na to důležité. Tím je samozřejmě sníženo i riziko rakoviny, která se jako všechny choroby mnohem lépe rozvíjí v oslabeném organismu.
Jak využít zelený ječmen v prevenci proti rakovině
Zelený ječmen není samozřejmě zázračný a kromě jiného je třeba ho užívat dlouhodobě, nikoli nárazově.
Pokud jde o přístup, máte 2 možnosti:
Za prvé se zelený ječmen stane dlouhodobou součástí vaší životosprávy.
Druhou možností jsou opakované kratší kůry absolvované aspoň 2x ročně. Obvykle se hodí jaro a podzim s dobou konzumace zeleného ječmene po dobu aspoň 6 týdnů.
Pokud jde o výběr, zaměřte se na ověřené a certifikované bio produkty. U nich si můžete být jisti, že nebudou obsahovat nic, co by vašemu tělu uškodilo. Některé druhy mohou totiž obsahovat například stopy hnojiv, které nejsou během zpracování odstraněny. Hlavně pokud chcete prevenci rakoviny, jsou tyto vlastnosti klíčové.
Závěrem?
Krom správného jídelníčku je překyselenost také v psychické harmonii. Proto také dbejte na to, abyste při vši snaze o vyváženost stravy nestresovali sama sebe.
Nejnovější komentáře