Jak správně jíst při bulimii

Z televize, novin a časopisů se na nás hrnou obrázky vyvrtlých modelek, které udávají současné trendy. Není se pak čemu divit, že mladé, ještě hloupé slečny, se chtějí tomuto ideálu přiblížit. Nejí dostatečné množství potravin, hladoví, vyhazují svačinky jen proto, aby vypadaly, jako ženy z časopisů. Z toho pramení poruchy příjmu potravy, jako je anorexie a bulimie. Bulimie je tedy problémem, který se dotýká populace. Člověk postihnutý touto nemocí je ovlivněn jak tělesně, tak i duševně. Není radno podceňovat tuto hrozbu. Člověk by si měl uvědomit, že je vážně nemocen. Jeho okolí by mu mělo být nápomocno. Vyhledání odborné pomoci je víc než nutné. Všichni kolem sebe slyšíme, jak jsou důležité správné stravovací návyky, ale i přes tyto varovné signály se objeví někdo, kdo tomu nevěnuje pozornost a dostane se až do stádia, kdy nemůže pozřít téměř nic. Pokud se již nemoc projeví, je nutné vědět, jak z ní ven. Správně vytvořený jídelníček je stěžejní, a proto se nyní podívejme na základní stravovací návyky osob trpících poruchami příjmu potravy.

Zdravý životní styl, který je v poslední době toliko prosazován, je důležitý i v případě onemocnění bulimii. Stravování je velmi důležité. Jsou nutné pravidelné přísuny. V žádném případě není vhodné jednostranné stravování. Pestrost a různorodost je stěžejní. Tělo totiž potřebuje do sebe dostat vše, co mu chybí. Tudíž od všeho trošku. Je jasné, že někdo, kdo trpí bulimií, nesní velké porce. O to se ani nesnažte. Stačí menší porce, ale vydatné a pestré. Snažte se na jídelníček zařadit co možná největší množství různých pochutin. Hlavně nedovolte nemocnému, aby počítal kalorie, kolik toho vlastně sní. Lidské tělo potřebuje různé látky. Proto se nezaměřujte jen na jednu složku potravy, ale na co možná nejvíce.

Jídlo by mělo být podáváno co možná nejpravidelněji. Klidně i v menších množstvích, ale pravidelně. U zdravého člověka se uvádí, že by měl sníst alespoň pět porcí jídla denně. U člověka trpícího bulimii byste se měli snažit dosáhnout totéž. Tím, že budete jíst pravidelně rozhodně nepřiberete. To je jen otřelá fáma, která rozhodně neplatí. Pravidelné porce jsou ideální. Pokud byste jedli třeba jen jednou denně, tělo si začne dělat zásoby. Pokud ovšem budete jíst pravidelně, žádné zásoby se vytvářet nebudou, a tím pádem rozhodně nebudete tloustnout. Samozřejmě záleží, jaké porce si naložíte. Člověk, který nepřijímá dostatečné množství potravy je více unaven, potřebuje spánek, nemá energii ani sílu. Je celkově negativní.

Lidé trpící bulimií si většinou myslí, potrava je nutné zlo. Proto vyhledávají jen několik málo druhů potravin, o kterých si myslí, že jsou nízkokalorické. Posedlost hubenou postavou je nebezpečné. Jíst stále dokola dny a ty samé potraviny rozhodně tělu neprospěje. Náprava bulimie by se měla zabývat i postupným rozšiřováním jídelníčku. Člověk nejdřív nemůže pozřít všechny suroviny, ale postupným rozšiřováním nabídky může dospět až k tomu, že bude normálně jíst všechno. Člověk trpící bulimií má určitý odpor k některým potravinám. Dobré je si tyto potraviny sepsat a následně je přidávat do jídelníčku. Postupně a nenásilně. Nejprve je nutné do jídelníčku přidat ty suroviny, které postiženému nečiní tak velké problémy.

Trpíte-li bulimií, nebo někdo ve vašem okolí, měli byste dbát i na stylu nakupování. V žádném případě nedělejte velké nákupy. Nic nekupujte do zásoby. V případě, že osoba budete mít bulimický hodinek repliky rolex záchvat, sní vše, na co přijde. To může způsobit velké škody. Nedovolte, aby nemocná osoba měla přístup k velkému množství jídlu.

S pravidelností stravování souvisí i přesné časy. Je dobré si stanovit, alespoň zhruba čas, kdy člověk bude jíst. Tělo si tak navykne na pravidelné dávky. Díky tomu získá i člověk nějaký režim a tak se vyhne myšlenkám na to, že by to konkrétní jídlo mohl vynechat. Nikdy nevynechávejte jídlo. Není dobré ho ani odkládat. Ve stanovenou dobu prostě snězte to, co máte připraveno. Pokud jste někde mimo domov, vezměte si sebou alespoň nějakou svačinu.

Člověk, který trpí bulimii, by měl vědět, že není sám. Důležité je i jeho okolí, které ho podporuje. Lidé, kteří žijí s nemocným, by měli dodržovat podobná pravidla, protože to motivuje samotného nemocného člověka. Pokud bude vidět, že se kolem něj všichni cpou a jemu dají jen trošku, určitě mu to v uzdravení nijak nepomůže. Rodina a přátelé by teda měli být co nejvíc ohleduplní a snažit se nemocného co nejvíce podporovat.

sponzorovane odkazy